ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ

Ένα σύστημα κλιματισμού στο οποίο γίνεται σωστή συντήρηση μπορεί να λειτουργεί σε καλή κατάσταση για πάνω από 15 χρόνια.
• Καθαρίστε τα φίλτρα του κλιματιστικού πριν το καλοκαίρι όπου υπάρχει περισσότερη σκόνη και περισσότεροι αλλεργικοί παράγοντες.
• Καθαρίζετε τα φίλτρα του κλιματιστικού μία φορά τον μήνα, αν πρόκειται για ιδιωτικό χώρο και δύο φορές τον μήνα, αν πρόκειται για επαγγελματικό χώρο.
• Τα φίλτρα του κλιματιστικού πρέπει να αλλάζονται σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τα βρώμικα φίλτρα εμποδίζουν την σωστή ροή και κυκλοφορία του αέρα, μειώνουν την αποτελεσματικότητα και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να δημιουργηθεί πάγος σε τμήματα του μηχανήματος.
• Καθαρίστε το εξωτερικό μηχάνημα του κλιματιστικού ψεκάζοντάς το με νερό (με το λάστιχο της αυλής ή του κήπου).
• Φροντίστε να μην υπάρχουν εμπόδια, φυτά, έπιπλα κήπου ή οτιδήποτε άλλο σε απόσταση μικρότερη από 35cm από το εξωτερικό μηχάνημα που πιθανά να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία του αέρα στο εξωτερικό μηχάνημα.
• Καθαρίζετε συχνά τις γρίλιες και τα πτερύγια του εσωτερικού μηχανήματος.
• Δεν χρειάζεται να καλύπτετε τα εξωτερικά μηχανήματα για προστασία εφόσον αυτά είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα για να λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους.
• Λειτουργήστε τα κλιματιστικά σας για λίγα λεπτά, μερικές μέρες πριν την κανονική τους λειτουργία, στο τέλος άνοιξης για την λειτουργία της ψύξης και στο τέλος του φθινοπώρου για την λειτουργία της θέρμανσης. Έτσι αν υπάρξουν κάποιες δυσλειτουργίες θα έχετε τον χρόνο να τις επιδιορθώσετε ή να καλέσετε το εξειδικευμένο συνεργείο.
• Σημειώστε ότι η αλλαγή χρήσης ενός κλιματιστικού από λειτουργία θέρμανσης σε λειτουργία ψύξης και αντίστροφα απαιτεί χρόνο 10-15 λεπτών.
• Χωρίς τακτική συντήρηση, τα κλιματιστικά μηχανήματα χάνουν 5% της αποτελεσματικότητάς τους κάθε χρόνο λειτουργίας. Για παράδειγμα ένα κλιματιστικό 12.000 BTU αγορασμένο πριν μερικά χρόνια, μπορεί να λειτουργεί σήμερα σαν κλιματιστικό 9.000BTU, αν έχει κακοσυντηρηθεί. Μελέτες έχουν δείξει ότι καλοσυντηρημένα συστήματα κλιματισμού διατηρούν το 95% της απόδοσής τους. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος της ετήσιας συντήρησης υπερκαλύπτεται από τους μειωμένους μηνιαίους λογαριασμούς και από το μειωμένο κόστος επιδιορθώσεων.
• Ένα καλοσυντηρημένο κλιματιστικό έχει καλύτερη απόδοση όσον αφορά την αφύγρανση του σπιτιού σας.
• Κάνετε γενική συντήρηση των μηχανημάτων μία ή δύο φορές τον χρόνο (αρχή καλοκαιριού και αρχή χειμώνα). Η συντήρηση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο συνεργείο.
Η ετήσια συντήρηση των μηχανημάτων μπορεί να μειώσει το κόστος κλιματισμού κατά 5%.
Η ετήσια συντήρηση των μηχανημάτων είναι πολύ σημαντική για την υγεία σας, αφού εμποδίζει την συγκέντρωση βακτηριδίων, μικροοργανισμών και αλλεργικών παραγόντων.
Συμπερασματικά η τακτική και σωστή συντήρηση των κλιματιστικών συστημάτων σας ευνοεί πολλαπλά. Τα μηχανήματα επανακτούν την χαμένη τους αποδοτικότητα, είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν κάποια σημαντική βλάβη, αποκτούν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αυξάνουν την άνεσή σας και λειτουργούν με οικονομικότερο τρόπο.