ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ

Γιατί τα ενεργειακά τζάκια ζεσταίνουν περισσότερο από τα τζάκια με πυρότουβλο ή τα μαντεμένια τζάκια;
Τα ενεργειακά τζάκια εκμεταλλεύονται τους θαλάμους που βρίσκονται μέσα, πίσω και πάνω από το χώρο καύσης και έτσι δημιουργούν ένα κύκλωμα αέρα. Με αυτόν τον τρόπο διοχετεύεται στο κάτω μέρος της εστίας ψυχρός αέρας, ο οποίος θερμαίνεται στους θαλάμους και διοχετεύεται μέσω αεραγωγών στο χώρο που βρίσκεται το τζάκι είτε σε άλλο χώρο επιλογής σας.
Γιατί τα ενεργειακά τζάκια έχουν μικρότερη κατανάλωση ξύλου από τα τζάκια με πυρότουβλο ή τα μαντεμένια τζάκια;
Τα ενεργειακά τζάκια διαθέτουν σύστημα ρύθμισης του αέρα (ροοστάτης) που χρησιμοποιείται για την καύση και θερμοστάτη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της καύσης και να αυξομειώνουμε την κατανάλωση του ξύλου ανάλογα με τις ανάγκες θέρμανσης του χώρου μας.
Γιατί τα ενεργειακά τζάκια δεν καπνίζουν όταν τοποθετηθούν σωστά;
Τα ενεργειακά τζάκια είναι κατασκευασμένα με συγκεκριμένες προδιαγραφές οπότε έχουν και συγκεκριμένες προδιαγραφές για την τοποθέτηση τους, καθώς και συγκεκριμένες απαιτήσεις για την καμινάδα σύνδεσης. Τα παραπάνω εξασφαλίζουν το σωστό τράβηγμα της εστίας.
Τα ενεργειακά τζάκια λειτουργούν σωστά αν η καμινάδα τοποθετηθεί με κλίση (γωνία);
Στα ενεργειακά τζάκια επιτρέπεται η τοποθέτηση της καμινάδας με κλίση, αρκεί να είναι αμβλεία γωνία για να φεύγουν τα καυσαέρια.
Ποιά είναι η ιδανική απόσταση που μπορώ να μεταφέρω ζεστό αέρα μέσω αγωγού;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόσταση που μπορείτε να μεταφέρεται ζεστό αέρα, αλλά όσο μικρότερη διαδρομή κάνει ο αέρας στον αγωγό τόσο καλύτερη απόδοση θα έχετε. Η μέγιστη απόδοση δίνεται όταν ο αγωγός βγάζει τον ζεστό αέρα από το πάνω μέρος της επένδυσης (γυψοσανίδα ή ytong) ή σε χώρο που βρίσκεται πίσω από τον τοίχο που στηρίζεται η εστία.
Μπορώ να προσθέσω πόρτα σε ένα ήδη τοποθετημένο και επενδυμένο τζάκι;
Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό, διότι για την τοποθέτηση πόρτας σε μια εστία απαιτείται ειδική υποδομή αλλά και χώρος για τη σωστή λειτουργία αυτής.
Επιβάλλεται ο καθαρισμός της καμινάδας και εάν ναι, πόσο συχνά;
Σε όλα τα τζάκια που χρησιμοποιούν σαν καύσιμο το ξύλο, επιβάλλεται να γίνεται ο καθαρισμός της καμινάδας. Ο καθαρισμός χρειάζεται να γίνεται κάθε ένα ή δύο χρόνια, ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης του τζακιού.
Με ποιόν τρόπο λειτουργεί η σκούπα καθαρισμού στάχτης τζακιού;
Η σκούπα καθαρισμού στάχτης συνδέεται με οποιαδήποτε ηλεκτρική σκούπα και λειτουργεί με την διαδικασία της αναρρόφησης. Μαζεύει τη στάχτη στον μεταλλικό κάδο χωρίς να επιβαρύνει την σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας και με το φίλτρο που έχει κρατάει τα κομμάτια από το καμμένο ξύλο. Η μοναδική και σημαντική προϋπόθεση για τη χρήση της σκούπας είναι να έχουν σβήσει τα ξύλα.
Με ποιόν τρόπο μπορώ να καθαρίσω ένα μαντεμένιο τζάκι ή ένα ενεργειακό με εσωτερική επένδυση από πλάκες μαντεμιού;
Για τον καθαρισμό μιας μαντεμένιας εστίας ή ενός ενεργειακού τζακιού με πλάκες μαντεμιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθαρό πετρέλαιο.
Με ποιόν τρόπο μπορώ να καθαρίσω το τζάμι από την πόρτα μια εστίας;
Το τζάμι του τζακιού μπορεί να καθαριστεί με απλό καθαριστικό για τα τζάμια, ή με το καθαριστικό που χρησιμοποιείτε για τις εστίες της κουζίνας. Σε περίπτωση που το τζάκι έχει πολύ καπνιά, κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικά καθαριστικά.
Κατηγορίες Τζακιών
Στην αγορά υπάρχουν 5 κατηγορίες εστιών:
• ΕΣΤΙΕΣ ΜΕ ΠΥΡΟΤΟΥΒΛΟ
Εστίες που προκατασκευάζονται ή κτίζονται από ειδικό τεχνίτη στον χώρο τοποθέτησης. Διατίθενται με κίτρινο ή κόκκινο πυρότουβλο. Η θερμότητα σε αυτές τις εστίες εκλύεται από την πυράκτωση του πυρότουβλου και μέσω της αντανάκλασης. Οι εστίες αυτές είναι πάντοτε ανοιχτού τύπου (χωρίς πόρτα), με μικρή απόδοση σε σχέση με τις παρακάτω. Ζεσταίνει μόνο το χώρο μπροστά από το τζάκι και συστήνεται κυρίως για διακοσμητικούς λόγους.
• ΜΑΝΤΕΜΕΝΙΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ανοιχτού τύπου
Εστίες κατασκευασμένες από μαντέμι (χυτοσίδηρο), χωρίς πόρτα. Η θερμότητα σε αυτές τις εστίες εκλύεται από την πυράκτωση του μαντεμιού, το οποίο έχει την ιδιότητα να κρατάει τη θερμοκρασία για πολύ περισσότερες ώρες από ότι το πυρότουβλο. Οι εστίες αυτές προτιμούνται κυρίως από κατασκευαστές κατοικιών λόγω του χαμηλού κόστους τους και της υψηλότερης απόδοσης τους σε σχέση με τις εστίες από πυρότουβλο.
• ΜΑΝΤΕΜΕΝΙΕΣ ΕΣΤΙΕΣ κλειστού τύπου (με πόρτα) Εστίες κατασκευασμένες από μαντέμι (χυτοσίδηρο), με πόρτα από χάλυβα και κεραμικό τζάκι 4mm. Οι εστίες αυτές διατίθενται με πόρτες είτε συρόμενες & ανοιγόμενες, είτε μόνο ανοιγόμενες. Η λειτουργία των εστιών αυτών μπορεί να γίνει είτε με ανοιχτή είτε με κλειστή πόρτα. Όταν όμως λειτουργούν με κλειστή πόρτα εξασφαλίζεται καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη οικονομία στα ξύλα. Επιπροσθέτως, η χρήση της πόρτας προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού αποτρέπει τον κίνδυνο φωτιάς με το πέταγμα πυρακτομένων σπιθών. Σε αυτού του είδους τις εστίες μπορεί να προσαρμοστεί ειδικός μηχανισμός (καμινάδα – αερόθερμο), ώστε να τροφοδοτεί με ζεστό αέρα τον χώρο.
• ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Εστίες κατασκευασμένες από χάλυβα εξωτερικά και μαντεμένιες πλάκες εσωτερικά με 3 θαλάμους για την κυκλοφορία ζεστού αέρα. Σε αυτές τις εστίες είναι απαραίτητη η χρήση βεντιλατέρ, ροοστάτη, θερμοστάτη καθώς και η παροχή κρύου αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον μέσω εύκαμπτων σωλήνων. Οι εστίες αυτές διοχετεύουν τον αέρα που θερμαίνεται στους θαλάμους στο χώρο σας, μέσω των περσίδων. Η λειτουργία τους είναι ορθό να γίνεται με κλειστή πόρτα για να αποδώσουν τα μέγιστα των δυνατοτήτων τους. Αυτό σας εξασφαλίζει μεγαλύτερη οικονομία στο ξύλο αλλά και στο εναλλακτικό καύσιμο που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του σπιτιού σας (πετρέλαιο, αέριο κ.λ.π.). Οι εστίες αυτές σας προσφέρουν τη δυνατότητα να μεταφέρετε ζεστό αέρα και σε άλλο χώρο του σπιτιού, με τη χρήση αεραγωγού.
• ΕΣΤΙΕΣ ΛΕΒΗΤΑΣ
Εστίες κατασκευασμένες από χάλυβα που συνδέονται με την εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, αφού έχουν τη δυνατότητα να ζεστάνουν νερό στη δεξαμενή που βρίσκεται περιμετρικά του χώρου καύσης. Λειτουργεί με την ήδη υπάρχουσα υποδομή (καλοριφέρ, μπόιλερ) και με τη χρήση μιας βάνας για την επιλογή του παροχέα ζεστού νερού. Οι εστίες αυτού του τύπου λειτουργούν με ανοιχτό ή με κλειστό δοχείο διαστολής και προϋποθέτουν την εγκατάσταση τους από υδραυλικό, λόγω της πολυπλοκότητας τους. Επειδή οι εστίες αυτές χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για θέρμανση είναι απαραίτητη η λειτουργία τους με κλειστή πόρτα. Με τις εστίες αυτές έχετε διπλό όφελος διότι σας προσφέρουν θέρμανση σε όλο το σπίτι αλλά και ζεστό νερό.